ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЯКІ ПРОДУКТИ Є НАЙБІЛЬШ РАДІОАКТИВНИМИ І ЯК ВОНИ ВПЛИВАЮТЬ НА ЛЮДИНУ?



Традиційно про радіацію та радіоактивні елементи говорять в контексті про діяльність людини. Це може бути ядерна зброя або мирні ядерні технології, такі як енергетика чи медицина. Людина дійсно підкорила енергію атома та навчилася використовувати радіоактивні елементи для власних потреб. Таку радіацію прийнято називати штучною, і на території України вона представлена переважно ізотопами цезію та стронцію.
Втім, і радіація, і радіоактивні елементи існували до появи людини. Це природна радіація, джерелами якої є космічне випромінювання, природні радіоактивні ізотопи, які перебувають у всіх елементах навколишнього середовища: земній корі, воді, атмосфері та продуктах харчування. У природі існує велика кількість радіоактивних ізотопів: калій, радій, уран, радон тощо. З точки зору впливу на дозу опромінення (мірило впливу радіації на людину), найбільшим є внесок калію та радію.
Пропонуємо ознайомитись з переліком найпопулярніших продуктів, які містять в собі природні або штучні радіонукліди.

Картинки по запросу бразильські горіхи
БРАЗИЛЬСЬКІ ГОРІХИОчолює наш список один з найбагатших на природну радіацію харчових продуктів у світі – бразильський горіх. Причина його радіоактивності полягає у тому, що коріння дерев, на яких він росте, йде дуже глибоко під землю, де поглинає радій – одне з природних джерел радіації. У кілограмі бразильських горіхів міститься близько 40-260 Бк (беккерелів), тобто за 1 секунду в кілограмі цих горіхів відбувається від 40 до 260 розпадів ядер радію.
Але не хвилюйтеся! Ці горіхи не завдадуть вам жодної шкоди, щоправда, якщо ви не плануєте кілька років харчуватися виключно ними. Навіть навпаки, бразильські горіхи корисні, адже надзвичайно багаті на селен, який є потужним природним антиоксидантом.


БАНАНИ
Картинки по запросу бананиНа відміну від бразильських горіхів, радіоактивність бананів закладена у їх генетичному коді. Вона спричинена тим, що в бананах є високий вміст калію, до складу якого у невеликих кількостях (0,01%) входить і його природний радіоактивний ізотоп калій-40. Через це радіоактивність банана середніх розмірів становить близько 15 Бк.
Зазначимо, що калій разом зі своїм радіоактивним ізотопом є природною складовою організму людини, і через це в організмі людини (вагою близько 70 кг) відбувається щосекунди 4000 радіоактивних розпадів калію (тобто, його радіоактивність становить 4000 Бк).
Людський організм підтримує вміст калію в тканинах на визначеному рівні. Тому скільки б бананів ви не споживали, весь надлишок калію буде виводитись з організму. Таким чином, радіоактивні ізотопи калію не накопичуються в організмі.

Картинки по запросу чорниця

ЧОРНИЦІНа територіях, які зазнали радіаційного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, трапляються ягоди, забруднені цезієм-137. Найвідомішими з таких ягід є чорниці. Нагадаємо, що допустимий рівень додаткової дози для жителів України становить 1 мЗв/рік, а це близько 220 Бк цезію щоденно. 

За державними нормативами, вміст цезію-137 в чорницях, що продаються в торгових мережах, не повинен перевищувати 500 Бк/кг. Проте радіологічну перевірку ягід на стихійних ринках продавці проводять вкрай рідко, тому гарантувати безпечність купленої там чорниці неможливо. Іншими словами, наблизитися до максимально допустимої дози можна, якщо їсти 0,5 кг чорниць з магазинів щодня впродовж року.

Картинки по запросу лісові гриби
ЛІСОВІ ГРИБИЧерез високі поглинаючі властивості гриби накопичують з ґрунту радіоактивні ізотопи. Тому для грибів існують додаткові способи зменшення вмісту радіонуклідів. Якщо у вас є побоювання щодо походження куплених грибів, науковці радять ретельно очищувати гриби від піску, хвої та листя, а перед приготуванням тричі прокип’ятити їх у солоній воді. Так можна зменшити кількість радіації у грибах у 10 – 15 разів.

Картинки по запросу риба та мясо

РИБА ТА М’ЯСОРадіація також може накопичуватися у рибі та м’ясі. Максимально допустима норма для м’яса свійських тварин встановлена на рівні 200 Бк/кг, для дичини – 400 Бк/кг, а для риби – 150 Бк/кг. Для зниження концентрації радіонуклідів рекомендують перед приготуванням вимочити м'ясо чи рибу протягом певного часу (до 12 годин) у солоній воді.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Радіоактивні елементи

Не лише в реактор! Вчені знайшли нове застосування урану